Friday, 6 July 2012

Kisah "Si OKU" yang Tabah...










Assalamualaikum semua sahabat-sahabat blog coretan hati..pembaca-pembaca yang dirahmati Allah,,,apa khabar kalian semua,,,,harap2 sihat la yer...selamat berhujung minggu and bercuti pada yang cuti hari ni...yanbg kena kerjer tu jangan sedih-sedih k,,,,semua dah breakfast ker??rohani kita dah bagi makan??jangan ingat jasamani jer sampai terlupa nak bagi makan pada rohani,,,,

"Si OKU" yang tabah...aiyyyoookk,,,,ni pasai pa lak ni??sapa dia yang penulis maksudkan tu.....penulis nak bergosip ker??sok sek sok sek...psssstttttttt,,,asssalamualaikum,,,helllo... you all,,,penulis tak bergosip la,,,,habis tu sapa grenagan yang penulis maksudkan tu???haa,,,,ni nak cerita ni,,,ni bukan gosip liar atau jinak artis ker orang famouse ker yer,,,cerita ni leh dijadikan tauladan kepada kita semua...

Ok...sebenarnya citer ni dah lama dah penulis nak cerita,,,tapi memandangkan sebelum ni kesuntukan waktu ipenulis postpone la dulu kisah ni....Cerita ni tak der lama sangat,,,baru jugak lagi,,,bulan lepas tak silap penulis,,,masa tu penulis dekat selangor...cerita ni kat salah sebuah stesen komuter dekat area bangi,,,masa tu penulis nak ker KL sebab ada urusan penting..ala2 urusan seri paduka baginda gitu..heheheh,,,,(poyo jer ayat) ....ermmm,,,kita skip ker cerita utama dia jer la ek...masa penulis tengah menunggu ketibaan komuter untuk ker KL ada la,,,seorang pemuda ni,,,student lagi,,,student kolej penulis dulu,,,Kolej apa??rahsia,,,ehhehe,,,,dia ni mengalami kecacatan fizikal pada kaki,,,,maknanya pemuda@ student ni tidak boleh berjalan seperti kita semua,,,,,kaki dia tidak berfungsi,...sebelum ni pun penulis ada terserempak dengan dia kat kolej dulu ,,,dia bergerak menggunakan kerusi roda,,,,kesian penulis tengok....tapi masa dekat stesen komuter tu dia tak menggunakan kerusi roda,,,,mungin sebab sukar untuk bergerak kot,,,yer la ...dia nak ke seremban..mesti kena tunggu seberang sana(arah bertentangan dgn penulis) ...nak ke seberang sana kena naiki tangga,,,,bagi sesiapa yang pernah ke stesen komuter bangi taw la macam mana ...so,,,susahla kan nak guna kerusi roda...ok...kita sambung semula cerita tu....Yang terharunya dan syukur ada sahabat-sahabat2 dia(2 orang) sudi tolong dia,,,,belikan tiket and papah dia untuk menaiki tangga,,,,agak  sukar la untuk papah..lastly 2 orang sahabat ni  ambil inisiatif untuk dukung dia,,,waaa...bagusnya mereka,,,sampai sanggup buat macam tu,,,,susah nak jumpa sahabat yang macam tu kan,,semua orang melihat dengan kagum...apapbila sampai di bahagian sepatutnya menungu untuk train ke seremban penulis sangkakan sahabat dia ni akan ikut serta,,,rupanya tidak...mereka hanaya menghantar je pemuda tersebut,,,,maka tinggal la pemuda tu sorang2 menunggu train...Tunggu hampir 15 minit train ke seremban pun sampai dan dia dengan susah payahnya bergerak sendiri untuk menaiki train tanpa bantuan sesiapa,,,ada jugakla dia cuba bangun and then terjatuh  beberapa kali,,,penulis rasa simpati dan geram tengok orang dalam train tu sorang pun tak bangun tolong angkat dia...Dengan tabahnya pemuda ni berusaha untuk bangun,,,dia tidak sesekali putus asa,,,walaupun jatuh dia bangun kembali,,,,alhamdulillah akhirnya dia berjaya menaiki train tersebut dan insyaALLAH mungin berjaya sampai ke destinasi dituju,lepas tu trian penulis lak sampai.....hehehehe


Mesti tertanya-tanya kan kenapa penulis bercerita mengenai pemuda ini....entahla,,,penulis sendiri pun tak pasti kenapa..tetapi bila melihat kegigihan dia,penulis terfikir,,,begitu besar kekuasaan ALLAH,,,walaupun dia cacat tapi dia mampu bergerak sendiri.. tu point pertama....yang kedua pulak,,sikap dia yang tidak terlalu bergantung pada orang lain,,,makananya dalam apa2 benda dia tidak mengharpa sangat pertolongan orang,,,dia lebih suka buat sendiri dan buktikan walaupun dia cacat dia mampu berdikari sedangkan kita ni yang sempurna kadang-kadang pun tak boleh dan tak nak untuk berdikari...yang ketiga semangat dia tidak pernah putus asa..walaupun jatuh beberapa kali tapi dia tak pernah putus asa dan akhirnya dia berjaya,,,tu patut ada dalam diri kita untuk berjaya,,,dan terakhir sekali,,,penulis kecewa dengan segelintir masyarakat kita yang ambil sikap hanya memandang jer kesusahan tersebut,,,,sikap macam ni TAK PATUT  di amalkan yer.... 

To sahabat pemuda tersebut,,,TAHNIAH!!!! anda telah men top up kan pahala anda pada petang hari yang barakah(hari jumaat tersebut)

###Ok la,,,sampai disini dulu penulis bercoret di coretan hati ni yer....dah pukul 10.30,,,penulis nak memiir apa yang nak dimasak tengah hari nanti###

Assalamualaikum,,,ilalliqa'


1 comment: